sreda, 29. junij 2011

Kraja gesel za dostop do e-virov na Kitajskem

Spoštovani kolegi,
glede dostopa do znanstvenih revij v Sloveniji moram reči sledeče: revije so v e-obliki dostone vsem uporabnikom, tudi nevpisanim, ki se oglasijo v enim izmed knjižnic, ki imajo dostop do omenjenih servisov. Na Univerzi v Ljubljani je dostopno okoli 12.000 e-revij in cca 20.000 e-knjig. Do njih lahko dostopate na vseh IP naslovih UL (vseh računalnikih na UL), v CTK ali kaki drugi knjižnici UL, ne pa v splošnih knjižnicah, ker v te servise večinoma niso vključene. V Mariboru je režim podoben oz. enak.
Z oddaljenim dostopom lahko do teh revij dostopate z geslom za cobiss na spletnem naslovu Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani http://dikul.uni-lj.si. Z oddaljenim dostopom lahko do revihj dostopajo le študenti in zaposleni na UL - taka pač je pogodba z založniki.
Kar se Scifinderja tiče - to je izjemno draga zbirka in je namenjena ozkemu krogu raziskovalcev.
CTK, ki nabavo teh revij v Sloveniji koordinira, na leto beleži cca 1500000 prenosov čankov, knjig...V dosedanji praksi nismo beležili zlorab.
V zvezi z omenjeno problematiko sem vam vedno z velikim veseljem na voljo!
Miro Pusnik, direktor CTK miro.pusnik@ctk.uni-lj.si

2 komentarja:

Marko pravi ...

Kašne delajo.

Marko pravi ...

Sploh ne vem, zakaj to delajo, kaj jim to pomaga, ajde še razumem, za kašne kartice ali kaj takega, ma newem, res nimajo kaj delat.