sreda, 11. februar 2009

Konferenca Online Information 2008

V decembru 2008 se je Darko Majcenović udeležil mednarodne konference Online Information 2008. Potekala je v Londonu od 2. do 4. decembra v razstaviščnem centru Olympia Grand Hall.

Konferenca je bila sestavljena iz več sklopov:
 • Na razstaviščnem delu so predstavljali različni ponudniki programske opreme, storitev in ponudniki vsebin (Proquest, Elsevier itd.). Ta del prireditve je bil odlična priložnost za mreženje, navezovanje novih stikov in predvsem nabiranje literature, prospektov in informacij o novih ponudbah na trgu. Izstopale so ponudbe, kot so gostovanje e-knjig podjetja Libre Digital. Njihova storitev omogoča digitalizacijo gradiva in njegovo pretvorbo v različne formate, ki jih uporabljajo različni bralniki vsebin (kot npr e-book readerji, dlančniki, Adobe Acrobat, itd.). Storitev je sicer namenjena založnikov, vendar je tudi Univerza založnik in bi s takim pristopom razširila svojo založniško dejavnost (kolikor bi to bilo mogoče zaradi pravnih vprašanj...).
 • Vzporedno z razstaviščno dejavnostjo je potekal tudi IMS – Information Management Solutions 2008. Tema letošnjega dogajanja je bila „Enabling your business to suceed in a digital world“. Na razstaviščnem delu tega pod-dogodka so sodelovali predvsem ponudniki CMS (Content Management System) rešitev in programske opreme. Na voljo so bile rešitve za vsak tip organizacije, od velike korporacije do manjše knjižnice. Ostala ponudba so bile rešitve za iskanje, data minining, knowledge management in razne rešitve za integracijo Web 2.0 tehnologij. Na voljo so rešitve za najenostavnejšo uporabo do rešitev za velike in kompleksno organizirane korporacije. Na IMS 2008 delu prireditve so potekala tudi kratka predavanja posameznikov, kot tudi zastopnikov ponudnikov, ki so razstavljali. Predavanja so potekala po vnaprej določenem urniku vsak dan dogajanja in sicer v treh do štirih vzporednih predavalnicah.
 • Drugi največji sklop dogajanja je bila konferenca Online information 2008 sama. Tudi ta je imela vzporedna predavanja v treh predavalnicah z različnimi sklopi vsebin:
  - Web 2.0 after the buzz,
  - Breathing new life into search,
  - The brave new world for libraries and publishers,
  - New ways of working – socialization, colaboration and inovation,
  - Order out of chaos – creating structure in our information universe,
  - Information professionals surviving and thriving in the new age,
  - Understanding behaviours for improved service delivery, ter
  - Technology focus.
Konferenca se je pokazala za velik izziv za posameznika in taka prireditev je odlična priložnost za mreženje in navezovanje stikov tako s ponudniki, kot tudi tujimi strokovnjaki s sorodnih področij. Med samo konferenco je potekala tudi 'nevidna' mreža preko interneta s pomočjo spletnih strani Twitter.com in FriendFeed.com ter drugih storitev. Tu so se povezovali vsi, ki so med predavanji komentirali, povzemali in 'blogali' o dogajanju.

Za konec še nekaj koristnih povezav:

Ni komentarjev: