četrtek, 31. januar 2008

GeoRef in GeoScience v portalu DiKUL

GeoRef je ena izmed najpomembnejših bibliografskih zbirk za področje geoloških znanosti. Od leta 1966 jo izdaja American Geological Institute. Vsebuje skoraj 3 milijone zapisov o znanstvenih člankih, knjigah, zemljevidih, prispevkih s konferenc, poročilih ter disertacijah s področja geologije in sorodnih ved. Pokriva obdobje od leta 1933 pa do danes, letni prirast zapisov je 90.000. Dostop je možen z lokacij Univerze v Ljubljani, možen je tudi oddaljen dostop za člane knjižnic UL z geslom.

GeoScienceWorld je neprofitna organizacija šestih vodilnih geoloških združenj in enega inštituta iz ZDA in Velike Britanije, ki nudi elektronski dostop do najpomembnejših serijskih publikacij ustanoviteljic, kakor tudi drugih neprofitnih ali neodvisnih založnikov. Trenutno je v paketu dostopnih 36 naslovov revij, postopoma pa bodo dodajali tudi knjige, zemljevide in druge digitalne geološke podatke.

Obe zbirki sta dostopni tudi v portalu DiKUL. Iskanje po GeoRef zahteva avtentikacijo (iz IP okolja UL oz. z oddaljenim dostopom). Iskanje po GeoScienceWorld je prostodostopno, do celotnih besedil pa boste zaenkrat lahko dostopali le iz prostorov UL. V bližnji prihodnosti lahko pričakujete tudi oddaljeni dostop.

Zbirki za UL zagotavlja NTF, Oddelek za geologijo.

1 komentar:

Tilen pravi ...

Odlično ,.. nekaj zanimivega zastonj,.. končno.